Persze, persze írnom kell, mert írni jó, na de ez a fogyókúra a kulináris élvezetek sivataga. Saláta, gyümölcs, ananászlé. Apropó ananász!
Az ananász nem fán terem. Ha levágjuk a friss ananász zöldjét, és földbe tesszük, két év múlva élvezhetjük a gyümölcsét. Ananász ültetvény van már szerte a világban, a legnagyobb kivitelezők a távol-keleti országok, ahol kitűnően megfelel az éghajlat a termelésnek. Az ananász, ellentétben a többi gyümölccsel, nem utánérő. Meg kell hogy várja az érést a szárán és csak utána lehet eljuttatni a fogyasztókhoz. Ilyenkor kellemes az illata és sárga a színe.Ha hozzájutunk friss ananászhoz, a sárgát és kellemes illatút válasszuk. Az érett és elég édes. Egyik módja a tálalásnak, ha felvágjuk négybe, rajtahagyva a zöldjét is. Ha a közepe nagyon fás, távolítsuk el. Ha salátának használjuk, hámozzuk meg és daraboljuk ki a szemeket, majd vágjuk kockára vagy szeleteljük fel. A léhez, ha friss gyümölcsöt használunk, legjobb ha centrifugázzuk. Ha konzervből használjuk az ananászt, nincs akkora hatása, mint a frissnek, mert hiányzik belőle az enzim, de jobb mint a semmi.Szerencsére már hazánkban sem csak konzerv formájában szerezhető be, hanem a friss, illatos gyümölcs is kapható.
Fogyókúra idején ez a gyümölcs, illetve a belőle nyert gyümölcslé számottevően befolyásolja a "mérleg nyelvét", kiváló kiegészítője bármilyen fogyókúrás étrendnek. Csökkenti az édesség utáni vágyat, miközben száz grammja mindössze 57 kalóriát tartalmaz.
Naponta ajánlatos 1-2 liter 100% ananászlé és ha lehet egy gyümölcs fogyasztása - na én is ezt nyomom és csupa jókat mondhatok, nekem nagyon bejön.
Az ananász igen nehezen érik után, így a vásárlásnál különös figyelemmel járjuk el. Először mindig a felső leveleket vizsgáljuk meg, legyenek zöldek, frissek, vaskosak és ha az alsóbb levelek könnyen kihúzhatóak biztosak lehetünk a gyümölcs érettségében.
Recept: Az ananász levélrozettáját eltávolítjuk, cikkekre vágjuk. A gyümölcshúst elválasztjuk a héjtól. Az így kapott cikkeket ízlés szerint fahéjjal, esetleg cukorral megszórjuk, és grillsütőben néhány percig grillezzük. Melegen naon finom.
Utolsó kommentek